top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Onur Akyazıcı

Yeni Şantiye

Güncelleme tarihi: 16 Şub 2021


Mis gibi bir heyecan :) Boş bir arazi, çamur, 3-5 iş makinası.. Evet yeni bir projeye başlıyoruz. Ne yapacağız?





Ben ne yapıyorum anlatayım,


Öncelikle çalışacağım konuları birkaç bölüme ayırıyorum.


  1. Mobilizasyon, temelde birinci sırada olmasa da proje müdürü sürekli sizi taciz edeceği için bu konu hep sizin tarafta canlı ve takip edilebilir olmalı. :)

  2. Proje, ne iş yapıyoruz, neler doğru neler yanlış, neler değişmeli?

  3. İş programı, kaç kişiyle, hangi işleri kaç günde yapıyoruz?

  4. Satınalma, hangi cihazlar kim ne zaman satın alacak? Malzemeye ne zaman ihtiyacımız var, temin süresi ne? En geç ne zaman sipariş vermeliyiz?


1. MOBİLİZASYON


Mobilizasyon da mekanik ekip olarak yapmanız gereken, işin sonuna kadar şantiye içinde gerekli olacak su, atık su ve ısıtma/soğutma altyapı ihtiyacını karşılamak olacaktır.


Özellikle işçi kampı en hassas nokta olmakta, zira burada yaşanan olumsuzluklar size katlanarak problem olarak yansıyacaktır.


İşçi kampı su ihtiyacını hesaplarken ASLA standart temiz su ihtiyacı üzerinden gitmemelisiniz. Aynı anda yüzlerce kişinin sıcak su kullanacağını düşünerek altyapınızı oluşturmalısınız.


Saha tarafı, ofisler ve kamp su depolarını ve hidrofor sistemlerini ayırırsanız oluşabilecek arızalarda daha rahat etme ihtimaliniz artacaktır.


Isıtılma sistemi için, şantiyenin süresi ve altyapı durumu uygun ise doğalgaz ile çalışan bir sistem tercih edilebilir.



2. PROJE


Bazı konular var ki en başta sıkı tutmazsanız işin sonunda ciddi problemlerle karşılaşabilirsiniz. Benim özellikle takip ettiğim ana başlıklar aşağıdaki gibi;


A.Altyapı çıkışları ne durumda, altyapı projesi ile uyumlu mu?


Binaya girecek çıkacak alt yapı bağlantıları, projenizdeki ihtiyaçlarla karşılaşıyor mu kontrol etmelisiniz.


Örneğin doğalgazı alacağınız yer ile kazan dairesi alakasız tarafta olabilir. İdare ile yapacağınız küçük bir görüşme ile şebeke bağlantınızı mümkünse değiştirir tasarruf sağlarsınız. Bu konuyla ilgili atık su tarafına aşağıdaki yazıda biraz daha detaylı yer vermiştim. Altyapı-Atık Su Bağlantısı


B.Cihazlar, nerede, kapasiteleri doğru mu, o cihaz oraya nasıl gidecek? Ve betonarme mekanik ekipmanları taşıyacak mı?


Soğutma kulesi, chiller, roof top, klima santrali gibi cihazlar çok büyük ve ağır oldukları için bu cihazların kabaca ebat ve ağırlıklarını tespit edip bu cihazları oraya nasıl taşıyacağınıza dair bir plan yapmalı ve bunu tüm proje paydaşları ile paylaşmalısınız. Bu sayede örülmemesi gereken duvarlar tespit edilebilir. iş programında bazı revizyonlar yapılarak sizin için bazı işlerin öne çekilmesini sağlayabilirsiniz.


Cihazların hitap ettiği hacimlere göre kapasite kontrollerini yapmak tam olarak sizin işiniz gibi görünmese de olabilecek bazı hataların önüne geçmenize yardımcı olacaktır. Tabiki bunlar ilerleyen zamanalarda tekrar tekrar kontrol edilecek. Ancak işin başında bunları yakalayarak belki de küçük hesaplanmış bir cihazın şaftını büyütmek zorunda kalmazsınız.


Son olarak cihazların ağırlıklarını mutlaka dizayn ofis ile paylaşıp, statik olarak bu cihazların o bölgelerde taşınabileceğinden emin olmanızda fayda olacaktır.


C.Şaftlar nerede, ebatları uygun mu?


Şaftlar belki de işin en can alıcı noktalarından bir tanesi, şaft dizaynlarınızı önceden oluşturup mimari projedeki şaftların sizin için uygun olup olmadığına bakmalısınız. İşin ortasında bu şafta sığmıyor demek hiç profesyonel görünmeyecektir. Aynı şekilde çok büyük şaftlar talep etmek de benzer duruma düşürebilir.


Ayrıca şaftların ve şaft müdahale kapaklarının da hem mekanik hem de mimari projelere işlendiğinden emin olmalısınız.


Eğer bunu yapmazsanız, birileri revizyon bulutunu şaft sanıp bazı kötü şeyler yapabilir :)



D.Pis su çukurları nerede? Betonarme uygun mu?


Pis su çukurları özellikle temel betonu içinde kalacak ise mutlaka doğru ebatlandırılmalı ve betonarme projeyle örtüşmeli. İlerde sıkıntı yaşamamak adında bu konuyu betonarme imalatlarına paralel şekilde takip etmeniz fayda olacaktır. Ayrıca bu çukurlara gelen tesisatların nerelere hizmet ettiği, çukur ile hizmet ettiği bölge arasında ne kadar uzaklık olduğu, eğimin kurtarıp kurtarmayacağınız da kontrol etmeniz gerekli.


E.Mekanik odalar, mekanik oda alanı yeterli mi?


Mekanik odaların alanlarının yeterli olup olmadığını kontrol etmeli, yangın pompa odası egzoz ve havalandırması, ayrıca kazan dairesi baca dizaynı ve havalandırması ile ilgili konuları kontrol edip bu mahallerin uygun olup olmadığına emin olmalısınız.


Ayrıca Su depoları hacmi ile betonarme de bırakılan hacim örtüşüyor mu kontrol etmelisiniz.


G.Elektrik Güç Listesi


Tüm cihazların elektrik verilerini içeren bir tabloyu elektrik grubuyla olarak paylaşmalı her revizyonda tekrar bir yayın yapmalısınız.


Bu tabloda cihazın gücü, faz sayısı, voltajı, frekansı, çalışma şekli, kalkış şekli, yangın sırasında çalışıp çalışmayacağı ve varsa diğer gerekli bilgiler bulunmalıdır.



3.İŞ PROGRAMI


Şantiye ana iş programının mantığını anlayıp, buna göre binayı bölgelere bölün, bölgelerin metrajlarının karşısına bina yapısı ve şantiye şartlarına göre adam saat verilerini girip hangi bölgeyi kaç adamla kaç günde biteceğini belirleyin. (İş başladıktan sonra verim durumuna göre bu adam saat değerlerini revize edin.) Bu bölgeleri iş programı sırasına sokup gün gün yapılan iş bazında takip edin, fiziksel ilerlemenin iş programı ile paralel olup olmadığını kontrol edin. Varsa müdahale etmeniz gereken bir yer müdahale edin.



4.SATINALMA


İşin zamanında bitmesi için tabi ki malzemelerin zamanında gelmesi gerekli değil mi :)


Peki, malzeme şantiyeye zamanında nasıl gelir? Aşağıdaki bilgileri içeren bir tablo oluşturup çok sıkı takip ederek bunu başarabilirsiniz.


Önce malzemeyi siz mi, işveren mi, altyüklenici mi alacak bunu belirleyin.


Malzemenin sipariş edilmesi için bir proje gerekli ise proje ne zaman tamamlanıp yayınlanacak?

İhaleye ne zaman çıkılacak ve ne kadar sürecek?

Sözleşme süreci ne kadar zaman alacak?

Malzeme temin süresi nedir?

Yol, gümrük vs gibi ilave süre isteyen konular var mı?


Bu konuları her ekipman için netleştirirseniz problem yaşayacağınızı sanmıyorum.



Örneğin, büyük ölçekli bir proje için, yurtdışından temin edilecek bir cihazın 30 Haziran da sahada olmasını istiyorsanız aşağı yukarı aşağıdaki gibi bir süreci takip etmelisiniz.


Teslim Tarihi 30 Haziran

İlave Süreler ve Marj 15 Haziran

Gümrük İşlemleri 7 Haziran

Sevk 7 Mayıs

Üretim 7 Mart

Sözleşme Prosedürleri 15 Şubat

İhale Süreci 15 Ocak

Proje Hazır 1 Ocak

Yukardaki takvim tabi ki tek bir ekipman alım için düşünülmemeli, projecinin, satınalmanın, sizin ve diğer departmanların aynı anda birden çok işi yönettiğini düşünürseniz, sağlıklı verimli ve şirketiniz için karlı bir satınalma olması için yukardaki gibi bir takvime uymalısınız.



Özetle, bir şantiyeye başlarken öncelikle diğer disiplinlerle ve dış etkenlerle bağınızı nasıl koparacağınızı belirlemelisiniz. Planlı ve disiplinli şekilde iş programı ve satınalma programını takip etmelisiniz.



Tabi bunları yapabilmeniz için aşağıdaki insanlar gibi kaliteli bir ekiple çalışmanızda fayda var :)


Başarılar.



Koralp Atik, Yavuz Güner, Figen Karaca, Ufuk Berk, Fatih Bahçeci, Onur Budak,

Burak Toraman, Erol Karan,

Salih Emre Gülderen, Alper Yangöz, Ender Dirier,

Ergün Ercan,

Ulaş Aydın, Banu Kılıç, Cem Karmış, Okan Alak

Metin Baykar, Can Kaloç, Volkan Ketme, Güneş Başdoğan, Gökalp Çağlar, İbrahim Taş, Tuğçe Ülker, Özlem Arvas, Okan Efe, Emre Kaya, Hakan Çelik, Burak İpek, Ali Rıza Hanlı, Adem Köse, Bahadır Karakaşoğlu ve dahası..





225 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page