top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Onur Akyazıcı

Sprinkler 101

Güncelleme tarihi: 12 Şub 2021

Merhaba,


Dilimin döndüğünce tecrübelerim ışığında bu yazıda size sprinkler tesisatında en çok yapılan hatalardan bahsetmeyeceğim :)


Sprinkler sisteminin herşeyini doğru yapsak bile, ki bence en basit mekanik tesisat işidir. Eğer sprinkleri doğru konumlandırmazsanız, engellere dikkat etmezseniz sistem doğru çalışmaz ve söndürme performansınız düşer.


Sprinklerin doğru çalışması için o sprinkler başlığının kapsaması gereken alana kusursuz bir şekilde su püskürtüyor olması gerekli. Yani aşağıdaki gibi olmamalı :)





Evet gelelim obstruction kurallarına, yani engellere olan mesafelere ve neler yapmanız gerektiğine. NFPA 13 de bu konu için hazırlanmış tablolar bulunmakta. Bu tablolar size engelin boyutları, sprinkler başlığının bu engele olan uzaklığı ve engelin altı ile sprinkler başlığı arasındaki yükseklik farkı arasına bir bağıntı sunuyor.


Bu bağıntıların bazılarını aşağıda açıklamaya çalışacağım,


Öncelikle literatürde engelsiz yapılar engelli yapılar diye ikiye ayrılsa da, günümüz binalarından engelsiz diye birşey ne yazık ki pek söz konusu değil. (otoparklarda bile) Kirişler, kanallar, boru demetleri, busbar gibi ekipmanlar sprinkler yerleşimini adeta yeniden tasarlamanıza yol açacaktır. Bu sebeple shopdrawing yaparken nerelerde sprinkler olmalı ve hangi engellere göre nasıl konumlanmalısınız buna dikkat etmelisiniz.


Evet şimdi başlıyoruz,


1. Sprinkler başlığı tavan döşemesinden maksimum 30.5cm minimum 2.54 cm olabilir.


Ara not; sprinkler hattının test drenaj vanasını açınca kendi kendine boşalması ve ancak belli limitler dahilinde içinde su kalması beklenir. (Detaya bu linkten ulaşabilirsiniz) Bu sebeple tasarım yapılan sprinkler zonundaki kiriş yüksekliklerini kontrol etmelisiniz. ve kiriş yüksekliğine göre bir kot belirlemelisiniz.

Mümkün olduğunca sprinkler başlıklarının tamamını aynı kotta dizayn ederseniz imalat daha hızlı ve pratik olacaktır. Eğer tamamını aynı kotta yapamıyorsanız, bölge bölge kot belirlemeli, bunların ana hatta bağlantısını bu dizayndan sonra yapmalısınız.


Diyelim ki, kirişlerin tamamı 35 cm sarkıyor. Bu durumda, sprinkler başlıklarını bir miktar yukarı kaldırmanız gerekecektir.


Ancak tam bu noktada uyarmak istediğim başka bir konu bulunuyor. Her kiriş boşluğuna sprinkler koymak zorunda değiliz. Belli hacimden küçük boşluklarda kirişin içine sprinkleri yükseltmeden kiriş alt kotundan devam edebiliriz. Merkezden merkeze kirişler arası mesafe 0.91 mt - 2.3mt arasında ise sprinkler kiriş altından 2.54 cm olacak şekilde yerleştirebiliriz.


 

2. Eğer genişliği 1.2 metreden daha dar ve iki tarafına da sprinkler yerleşimi yapılabilen bir kiriş var ise aşağıdaki tabloya göre hareket etmeliyiz. Yani kirişe yaklaştıkça sprinklerin kirişin alt hizasına daha da yakınlaşması gerekir.


Pratik olmak açısından bir örnek vereyim. Kiriş yüksekliğiniz 45cm, sprinkler-tavan arası mesafeniz ise 25cm olarak belirlediyseniz. B yüksekliğiniz 20cm olur ve kirişe maksimum 76cm yaklaşabilirsiniz.


 

3. Eğer kiriş altında duvar var ise ve giriş genişliği 76.2cm den az ise aşağıdaki ekran görüntüsündeki kuralı kullanmalısınız.





 

4. Eğer sprinkler başlığının altında 46cm veya daha yakında engel varsa (kanal, boru, kablo tavası vs) Sprinklerin bu engele olan uzaklığı (yükseklik olarak) Bu engelin genişliğinin 4 katı olmalıdır. Yani sprinklerden 20 cm altındaki engel maksimum 5cm genişliğinde olabilir.



5. Eğer sprinkler başlığının altında 46cmden daha uzakta bir engel varsa, bu engelin eni 120cm i geçiyorsa altı sprinkler ile korunmak zorundadır.



Ben kendimce sizlere önemli noktaları vurgulamaya çalıştım, daha detaylı bilgi için NFPA 13, Installation requirements bölümünü incelemenizi tavsiye ederim.


Başarılar.








347 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page