top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Onur Akyazıcı

Mock Up!

Güncelleme tarihi: 25 Oca 2021

Genç mühendislerin sahaya ilk çıktılarında duydukları yeni terimlerden biri Mock Up!

Mock up uygulayacağınız bir detayın bir örneğini yapıp, aksaklıklarını görüp düzeltmenizi sağlayan şahane fikirdir ama her zaman güzel işlemez :)

Neden yapılır?

Mock up yüksek miktarlara sahip işlerde hatasız imalat yapmak için bir numune yaparak bu numune imalat üzerinden tüm yanlışların bulunmasına yardımcı olur. Örneğin standart bir otel odası banyosunda mock up yaprak mimari mekanik elektrik koordinasyon sağlayabiliriz yada bir fan-coil montajını kanal ve boru bağlantıları ile birlikte yaparak mekanik imalatlar için onay alabilir yada aksaklıkları görebilirsiniz.


Unutmayın buradaki temel amaç aynı hatayı birden fazla yerde tekrarlamamak, para ve zaman kaybetmemektir.


Nelere dikkat etmek gerekir?

- Öncelikle mock up projesinin eksiksiz ve koordinasyonlu bir shopdrawing çiziminin elinizde olması önemlidir. Kimse eksik kalan kısımları kendi kafasına göre tamamlamamalı. Tüm yapılan revizyonlar bu shopdrawing dosyasına eksiksiz işlenmelidir.

- Mümkünse o bölgedeki tüm imalatları eksiksiz ve aynı sıra ile yapmaya çalışın. Bazen çok basit zannettiğiniz bir iş sadece sırasını yanlış yaptığınız için çile halini alabilir. Örneğin bir cihazın kendini monte edip tesisatlarını es geçmeyin!

- Tekrarlayan imalatların gerçekten tekrarladığından emin olduktan sonra tip olarak imalat yapmalısınız. Fark etmeseniz de bazı ölçüler mimari yapıdan kaynaklı değişebilir.


Her şeyin süper olduğundan emin olduğunuzda başa dönün ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini not alın, fotoğraflarını çekin ve ilgili kişilerle paylaşın.


Onaylarınızı alıp gaza basabilirsiniz.


Elinizden geldiğince mock up yaparsanız tip imalatlarda sırtınız yere gelmez :)


Başarılar.









106 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page