top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıAhmet Onur Akyazıcı

Gazlı Söndürme Sistemlerinde Oda Sızdırmazlığının Önemi!

Güncelleme tarihi: 22 Şub 2022

Merhaba,


Bu yazıda gazlı söndürme ile korunan odaların sızdırmazlığına neden dikkat etmeliyiz, dikkat etmezsek ne olur ve nerelerden hava kaçağı yaşarız konularına değineceğim.


Bilindiğiniz gibi gazlı söndürme sistemlerinde kullanılan gazın çeşidi, odanın sınıfı ve çeşitli şartnamelere göre sağlamak zorunda olduğumuz gaz derişim oranları vardır. Gaz odaya boşaldıktan sonra belli bir süre boyunca derişimin sınır değerin altına inmemesi beklenir. Zira aksi durumda gazın yangını söndürmesi mümkün olmayabilir.



Örneğin odamızı FM-200 gazı ile söndürmeyi planladık ve %8,5 derişime sahip bir sistem ile korumak istiyoruz. Sistem tetiklendiğinde gaz odaya boşalacak ve zamanla odadaki kaçak noktalarından gaz oda dışına sızacak ve odadaki gaz derişimi azalacaktır.


Bizden beklenen ise gaz boşaldıktan sonra 10 dakika boyunca odadaki gaz örtüsünün yanıcı malzeme ve ekipmanların en üst seviyesinin altına inmemesidir.


Şimdi gelelim yeterince sızdırmazlık sağlamazsak neler yaşarız kısmına, öncelikle kaçak noktaları çok küçük olsa bile tahmin ettiğinizden çok daha fazla kaçak yaşayabileceğinize emin olabilirsiniz. Bu durumda söndürme performansı oldukça düşecek ve ciddi bir risk ortaya çıkacaktır. O sebeple bizler izin verilen kaçak miktarının altında olduğumuzdan emin olmalıyız.



Bunun için üstteki resimde görebileceğiniz gibi, Door Fan Test denilen, odanın belli oranda basınçlandırılması ve vakumlanması ile odadaki kaçakların miktarını tespit edebildiğimiz bir yöntem kullanıyoruz. Bu kaçakların nerelerde oluşabileceğine dair bir listeyi aşağıda sizinle paylaşıyorum, mutlaka imalat aşamasında bu noktalara dikkat edilmeli ve oda teslim edilmeden önce tüm kaçaklar giderilip oda sızdırmazlık testi (Door fan Test) yapılmalıdır.


KAÇAK OLABİLECEK NOKTALAR


Kablo tavası, Busbar ve Diğer kablo girişleri,

Kablo tavası kapağının içi ve kablo demetlerinin arası,

Dedektör, lamba, buton gibi ekipmanların arkasındaki kablo girişleri,

Anahtar priz gibi ekipmanların çevresi,

Duvara asılı cihazların arkasından giren kablo ya da boruların etrafı,

Döşeme altında ya da asma tavan arasında kapatılmamış karot deliği ya da inşai açıklıklar,

Oda kapı kasası yada pervaz kenarları,

Havalandırma kanallarının veya damperlerin etrafı,

Yangın söndürme sistemi borularının ve drenaj borularının giriş noktaları.

34 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page